Voetbalvereniging STA (Sportvereniging Ter Apel)

Een verre voorganger van de huidige voetbalclub Ter Apel 96 was Ter Apelsche Voetbalclub (T.V.C.). Schuin achter het cafe van Schot en de molen van Deiman was de gelegenheid om op een stuk (slechte) landbouwgrond te voetballen. Dat stuk grond lag waar nu ongeveer het parkeerterrein achter de COOP-supermarkt ligt. Aanvankelijk speelden daar enkele enthousiastelingen die het voetbal in clubverband elders beoefenden. Zo speelde Geert Sassen bij Be Quick in Groningen, Jan Stukje in Veendan, Jan ter Wisch in Assen en Albert Tonsbeek in Appingedam. Bij deze “buitenvoetballers”voegden zich ook Ter Apeler jongens en in 1910 waren er genoeg deelnemers om een elftal te vormen en werd T.V.C. opgericht. Wedstrijden werden in de regio gespeeld hetgeen niet altijd eenvoudig was: een uitwedstrijd in Klazienaveen betekende eerst een lang stuk met de Dedemsvaartse Stoomtram en daarna letterlijk met de koffertjes op de rug een flink stuk lopen dwars door het veen. Opmerkelijke notitie van Geert Sassen in het jubileumboek van de voetbalclub: “Alle voetballers droegen petten om het hoofd te beschermen tegen de ruwe bal (de kwaliteit van de ballen was toen kennelijk niet zo best). De knoopjes die op de petten zaten sneden we eraf want dan deed het koppen minder zeer”. Op de bijgaande foto uit 1910 zijn inderdaad geen knopjes op de petten te zien.

v.l.n.r. Theo Duys, Jan Stukje, Geert Sassen, Theo Schot, H Koster, Herman(?) Lulf, Job Wolf, G Mulder , de Hosson, de Jonge, Jans Kemphuis, Heerspink, Jacob de Jonge, Aike Schot, Slim, Koster, M Meyer, Simon Meyer, H.E.Timmerman, Zefat. Op de achtergrond is de eikensingel in de Ruitenkamp zichtbaar.  Het hele gebied tot aan het wandelbos is nog weiland en aan de oude weg is ook nog niets gebouwd.

 

 

Het jubileumboek van Dolf Klok uit 1994 is in zijn geheel te lezen onderaan deze pagina. Ook is het te downloaden als PDF. Daarnaast zijn heel oude maar nog veel meer nieuwere foto’s uit het archief van STA zijn te zien door te klikken op elftalfotos. Door met de rechtermuisknop te klikken zijn die fotos in hoge resolutie te downloaden.  Er is nog wel hulp van de (oud-)voetballers nodig om namen en jaartallen compleet te krijgen. Dat kan via redaktie@(apestaartje)oudterapel.nl.

 

  Foto uit ongeveer 1915

staand:

Fok Gelling – Filip Kropveld – Hendrik Jagt - Adolf Kuiper -    ??    Bos

knielend: Willem Wiegers – Theo Wallis – Piet Boer

zittend: Ernst Krijgsveld, Wander/Piet Timmerman, Luut Vegter

foto: collectie Dolf Klok, Ter Apel

vergroten    
   

 

 

Datum van de foto onbekend:

zittend links dhr Goppel

 

 

foto: collectie Dolf Klok, Ter Apel

vergroten    
  datum foto 27 mei 1936, fotograaf Lunow

1 Jan Smit, 2 Winoldus van Klinken, 3 Lambert van der Laan, 4 Ernst Krijgsveld, 5 Luppe Lups, 6 Piet Snijder,    7 Koos Wams, 8 Hendrik Stoker, 9 Hendrik Jagt,   10 Jop Been, 11 Derk Timmerman, 12 Henderikus Lukkien, 13 Jurrien Baas, 14 Jacob Krijgsveld, 15 R.T. Roelofs, 16 L.J. Vos, 17 Goppel, 18 Theo Walles, 19 Aike Schot, 20 Geert Sassen, 21 Hendrik van der Veen,  22 Alb. H. Lukkien, 23 W. Fokkema, 24 Stegeman,   25 Louwe Bos

foto: collectie Dolf Klok, Ter Apel

meer over deze foto en filmbeelden van die wedstrijd

vergroten    
 

datum foto onbekend

Ap Smit – Gerard Liefhebber – Geert Kuper – Anne Geitz – Harm Huiting – Jan Been

Mans van Oost – Jan Klein – Piet d´Haan

... Bos – Daan van Oost – Lambertus Berends

Scheidsrechter Steven Bakker

 

foto: collectie Dolf Klok, Ter Apel
vergroten    
  plm 1920

1 Winoldus J. van Klinken, 2 Harry Zonneveld, 3 Jop Baas, 4 Jacob Kropveld, 5 A. Visser, 6 Hendrik Jagt,      7 Kempers, 8 Fok Gelling, 9 Titus Boer, 10 Ernst Krijgsveld, 11 Willem Grol, 12 Derk Postma,   13 Leeuwering, 14 Louwe Bos, 15 Wander Timmerman,   16 Albert Tees, 17 Piet Hofstra, 18 Theo Wallis, 19 Harm Bruggers, 20 Otto Zefat, 21 J. Kroon, 22 J. de Wit,       23 J. Goppel, 24 Jan Sassen, 25 P. la Crois, 26 Deye

foto: collectie Dolf Klok, Ter Apel

vergroten    
 

 

 

 

 

Met snor rechts de heer Goppel. De rest is onbekend.

 

foto: collectie Dolf Klok, Ter Apel
vergroten    
 

 

 

 

De keeper is de heer Goppel. Alle andere personen zijn onbekend.

 

 

 

foto: collectie Dolf Klok, Ter Apel
vergroten    
 

 

 

De samenstellers van het jubileumboek de heren Reint Krikke, Dolf Klok hebben samen met dhr Harm Rijnsbergen in 1994 een prachtig overzicht gegeven van de geschiedenis van STA.

Het hele jubileumboek is op de volgende link als PDF-file (met zoekmogelijkheden) te downloaden via:

JUBILEUMBOEK STA 1994