manufacturen en confectiewinkel Mertens

 

 

A.H. Mertens (1872-1953) op oudere leeftijd, met op het stuur van zijn fiets op karakteristieke wijze bevestigde manufacturen. Wellicht is hij hier op weg naar een klant om iets af te leveren of om de maat te nemen.  Exacte datering van de foto niet goed mogelijk, in ieder geval na de 2e wereldoorlog waarin zijn fiets in beslag was genomen, en na het rooien van de bomenrij langs de Hoofdstraat. Het winkelpand van Mertens is nog net rechts op de foto zichtbaar, waar nu de ABN-AMRO is gevestigd. Henk Mertens was de laatste Mertens die de manufacturen- en confectiewinkel dreef. In 1959 werd de zaak in Emmen voortgezet.

foto met dank aan dhr Anton Mertens

vergroten    
   

 

Portretfoto van A.H.Mertens en zijn echtgenote M.M.Mertens-Ha(a)sken (1877-1961), zij waren in 1901 getrouwd in Ter Apel. Het is een studioportret door Lunow, datum onbekend.

 

foto met dank aan dhr Anton Mertens

vergroten    
 

filmfragement uit "Ter Apeler Trek"

Mertens had een textielwinkel op de plek waar anno 2009 het pand van de ABN-AMRObank is gevestigd. Mertens dreef de zaak met enkele zonen. De filmfragmenten laten nog iets zien van het vroegere bomenbestand langs de Hoofdstraat.

klik op het plaatje links voor bewegende beelden

  De firma Mertens had vermoedelijk flink betaald om goed in beeld te komen. In een vrij uitgebreide modeshow in het Wandelbos aan de rand van de bosvijver worden diverse kledingsstukken getoond. De getoonde prijzen waren voor de gemiddelde Ter Apeler  in die tijd vrij fors. De dame die de modeshow uitvoert is vermoedelijk mevr. Manny Mertens-Udes.

klik op het plaatje links voor bewegende beelden