Het Lunow-procede

Van Lunow was -voor zover bekend- ondanks de enorme produktiviteit, helaas geen negatiefmateriaal bewaard gebleven. Groot was de verassing dan ook toen bleek dat bij nazaten van Lunow nog enkele glasnegatieven lagen. Het betreft hier zogenaamde tussennegatieven waarbij een negatiefbeeld op een dunne glasplaat aanwezig is. Aan beide zijden van die glasplaat is een soort transparante was-achtige substantie aangebracht. Dat laagje is te bewerken zoals onderstaande afbeeldingen laten zien. Klik voor meer voorbeelden van de glasnegatieven, of voor een overzicht over Lunow. 

  De glasplaat met daarop het negatief. Zo op het eerste oog valt het niet op maar...
vergroten    
  als de glasplaat tegen een donkere achtergrond wordt gehouden en het daglicht goed te laten reflecteren wordt zichtbaar waar de laklaag bewerkt is. Op onderdelen van de compositie die benadrukt moeten worden is het laklaagje met de hand weggekrast.
vergroten    
  hier in detail beter zichtbaar gemaakt. Met name de gedeelten die anders "dicht zouden lopen" worden opengewerkt om zo tot een betere doortekening van de foto te komen.
vergroten    
  Aan de ommezijde is de laklaag alleen daar met een borsteltje aangebracht daar waar overbelichting dreigt, in dit geval het toerentje van de Kloosterkerk
vergroten    
  Het resultaat is de bekende dromerige sfeer die wordt bereikt door een uitgewogen compositie van donker en licht. Met name in deze opname wordt het sprankelende zonlicht door de bladeren geaccentueerd.
vergroten