hotel "de Posthoorn"(v.h. Beckmann)

Hotel Beckmann werd in 1884 gebouwd door de uit Papenburg (D) afkomstige Johann Beckmann. Waarschijnlijk door zijn goede contacten met de andere zijde van de grens, was het niet geheel toevallig dat het eindpunt van de (internationale) postkoetsverbinding uit Haren Ems eindigde voor de deur van hotel Beckmann. Het oorspronkelijk lage gebouw werd na een brand vervangen door een hotel in de bouwstijl die kenmerkend was voor het platteland.
   

 

Een van de oudste fotos van Ter Apel. Afgebeeld is het woongedeelte van het Beckmanncomplex, links van het hotel. De “Pruuze Post” is te zien met veel belangstellenden er bij. De postkoets verzorgde de verbinding van Ter Apel met Pruisen naar Haren.

locatievergrotendetail 1detail 2heden    
 

Op de voorgrond zien we tramrails liggen. Deze zijn van de tramlijn Ter Apel-Emmen van de E.D.S.(de Eerste Drentsche Stoomtramwegmaatschappij). De lijn begon op het tramstation bij de Roswinkelerbrug, liep langs het kanaal westwaarts, maakte bij Beckmann een grote boog over de weg om zo op de trambrug te komen die over het kanaal lag. Vervolgens werd op de Hoofdkade een soortgelijke boog over de weg gemaakt, waarna de route richting Emmen werd voortgezet.

locatievergrotenheden    
    Op de plek, waar nu het gebouw Posthoorn gevestigd is stond vroeger hotel-cafe-restaurant Beckmann. Twee bouwwerken waren in het complex verenigd, nl.het voornoemd bedrijf en in de achtergelegen schuur het landbouwbedrijf . Het hoofdgebouw muntte uit door de gave verhoudingen. Middenvoor was de hoofdingang en daarnaast was er een zij-ingang. Rechts(niet zichtbaar) was een tweede ingang.. Voor het gebouw staat een huifkar;  het bijbehorende paard werd aan een paal vastgebonden
locatievergrotendetail 1heden    
     

Hotelier Beckmann handelde ook in benodigdheden voor de landbouw, oa. kunstmest. Hiernaast een brief van Beckmann uit 1905 aan een kunstmesthandelaar in Groningen waarin het gaat om een order voor ""Chili"". Hat gaat waarschijnlijk om salpeterkunstmest dat gemaakt werd van vogelmest afkomstig uit Chili.

 

Met dank aan dhr H.Eenjes, Ter Apel

   
 

Passanten roken bij Beckmann met genoegen een kalken pijp tabak met daarbij een door Beckmann (staande) geschonken glas bier. De fiets werd tegen het tafeltje gezet. Beckmann (Papenburg, 31-10-1852- Ter Apel 19-4-1918) was gehuwd met Maria Lantzen.

locatievergrotenheden    
 

Suikerzakje uit "de Posthoorn" (met dank aan de Nederlandse Vereniging van Suikerzakjesverzamelaars)